این سخنرانی در مراسم نکوداشت استاد فرهیخته وچهره ماندگار جناب آقای دکتر احمد قهرمان و رونمایی از کتاب فاخر ایشان"کیش،فلور و پوشش گیاهی آن"که از سوی سازمان منطقه آزاد کیش به چاپ رسیده بود،در روز پانزدهم اسفندماه 1386 درمحل پردیس بین الملل کیش دانشگاه تهران ارایه گردید.
بسما... الرحمن الرحيم
اين درختانند همچون خاكيان
با زبان سبز و با دست دراز
بعد از آن ديدم درختان در نماز
آن قيام و آن ركوع و آن سجود
ياد كردم قول حق را آن زمان
دستها بر كردهاند از خاكدان
از ضمير خاك ميگويند راز
صف كشيده چون جماعت، كرده ساز
از درختان بس شگفتم مينمود
گفت النجم و الشجر يا يسجدان
مولانا
خدمت حضار گرامي، اساتيد بزرگوار، چهرههاي ماندگارِ علم و فرهنگ اين سرزمين كهن، رؤساي محترم دانشگاهها و پرديسهاي بينالمللي كيش، امام جمعه محترم كيش، مديران و رؤساي محترم سازمان و ادارات و نهادهاي دولتي، خيرمقدم عرض نموده و از اينكه قدمرنجه فرموده و ما را در جزيره زيباي كيش، مرواريد خليج هميشه فارس، سرافراز نموديد، سپاسگزاري مينمايم. ما امروز افتخار آنرا داريم كه در اين جزيره زيبا و آباد، در مكان و جايگاه علمآموزي و پژوهش و تحقيق ميزبان و قدردانِ جمعي از دانشمندان، عالمان و عاشقان علم و فرهنگ باشيم و اين خود گوياي نكته ظريفي است كه تنها با آباداني ايران و چراغِ روشن علم و فرهنگ ايراني، اين درياي نيلگون ميتواند همواره خليج فارس باشد.
سازمان منطقه آزاد كيش، برمبناي طرح جامع و راهبردي مقصد كيش، مأموريت آباداني و توسعه بخشي از ميهن اسلامي را برعهده دارد. اين طرح بهمثابه يك برنامه راهبردي براساس مطالعات و تحقيقات بنيادي و كاربردي از جمله طرح باارزش و وزين «پوشش و فلور گياهي كيش»، افق و چشمانداز منطقه را باغ ايراني در خليج فارس كه بهشتي براي خانوادهها و كودكان باشد، ترسيم و تعيين كرده است. تحقق اين چشمانداز ـ كه البته كار سترگ و باعظمتي است ـ جز براساس يك برنامهريزي و مديريتِ دانشمحور، ممكن نيست. از اينرو در طي دو سال گذشته انجام پژوهشهاي بنيادي، كاربردي و توسعهاي يكي از سياستهاي راهبردي مديريت سازمان بوده است.
در حال حاضر با حمايت سازمان، 23 قرارداد پژوهشي با همكاري مراكز علمي معتبر كشور از جمله دانشگاه تهران، دانشگاه شيراز، دانشگاه صنعتي شريف، دانشگاه علامه طباطبايي، دانشگاه تربيت مدرس، دانشگاه اصفهان و مركز ملي اقيانوسشناسي در دست انجام است و شش قرارداد پژوهشي در مرحله عقد قرارداد و 12 پيشنهاد طرح پژوهشي ديگر در دست بررسي ميباشد. تمامي اين پژوهشها در راستاي اهداف و راهبردهاي توسعه و تعالي همهجانبه و پايدار كيش بهويژه توسعه گردشگري پايدار و حفظ محيطزيست تعريف شده و توسعه چهرههاي شاخص علمي و دانشگاهي در رشتهها و تخصصهاي مرتبط راهبري و هدايت ميشود. از جمله اين پژوهشها در زمينه محيطزيست منطقه ميتوان به طرحهاي:
بهرهمندي بهينه از منابع آبي؛
شناخت محيطزيست دريايي؛
انتخاب و كاشت گونههاي مناسب براي ايجاد فضاي سبز؛
حذف و كاهش آلودگيهاي محيطزيستي با استفاده از فناوريهاي مناسب با شرايط محيطي كيش؛
تهيه نمك از پسابهاي آب شيرينكنها (كه در نوع خود طرح بديع و نويني است)؛
و مطالعه و شناسايي توانها و ظرفيتهاي طبيعتگردي در كيش
اشاره كرد.
اميد داريم با بهرهمندي از نتايج اين تحقيقات و بهكار گرفتن آنها در برنامهريزي و مديريت منطقه، الگوي مناسبي جهت پيوند و هماهنگي بين فعاليتهاي پژوهشي و اجرايي را در سطح كشور معرفي نماييم.
كتاب و نقشه فلور و پوشش گياهي كيش كه براي اولينبار براي يكي از جزاير ايراني خليجفارس تهيه و چاپ شده است، حاصلِ تلاشهاي عالمانه آقاي دكتر احمد قهرمان استاد برجسته دانشگاه تهران و چهره ماندگار علمي كشور و همكاران ايشان، سركار خانم دكتر عطار و آقاي مهندس حمزه و نيز جناب آقاي شيخالاسلامي ميباشد. اين مجموعه منحصربهفرد و ارزشمند، ثمره حركتي مبارك و ماندگار از همكاري سازمان منطقه آزاد كيش با عالمان و فرهيختگان كشور است كه امروز بهبار نشسته و جاي دارد كه از همه كسانيكه در اين راه همراهي و همكاري داشتهاند چه آنانكه در اين جمع حضور دارند و چه آنانكه در جاي ديگري از ميهن اسلامي به خدمتگزاري مشغول هستند، قدرداني و تشكر شود. اين مجموعه ماندگار بهعنوان يك پژوهش بنيادي، تاكنون مورد مراجعه و استفاده بسياري از برنامهها و طرحهاي توسعه منطقه از جمله طرح جامع مقصد كيش، طرح مديريت يكپارچه سواحل و مديريت زيستمحيطي و نيز طرحهاي سرمايهگذاري در زمينه گردشگري قرار گرفته است. همچنين بنا به پيشنهاد جناب آقاي دكتر قهرمان و استقبال جناب آقاي مهندس شايسته در ادامه اين فعاليت مقرر شده است كه يك مجموعه چندمنظوره علمي و گردشگري با موضوع گياهان مناطق گرمسيري ايران در كيش ايجاد شود.
امروز روز درختكاري است. ميراثِ توجه و اهتمام گذشتگان ما به خرّمي و سرسبزي. نبايد فراموش كنيم كه آباداني و سرسبزي امروز اين جزيره، در گذشتههاي دور نيز مثل و مانندي داشته است. نياكان ما با بهرهمندي از ودايع و نعمات خداوندي ـ كه پژوهشهاي ارزشمند جناب آقاي دكتر صفينژاد در مورد قناتهاي كيش بخشي از آن تلاش و هوشمندي را براي ما روشن ساخته است ـ روزگاري اين جزيره را آباد و سرسبز كرده بودند. در آثار و نوشتههاي جهانگردان و جغرافيدانان سدههاي ششم تا هشتم هجري، بارها به آباداني و باغهاي نيكوي جزيره كيش اشاره شده است. امروز ما اميدواريم و برخود فرض ميدانيم كه با توجه و تعمّق در ريشههاي گسترده فرهنگي و تاريخي اين سرزمين، و چشمه جوشان انديشه و تجربه انديشمندان و خردمندان اين مرز و بوم، درخت تناور و سرسبز تمدن ايراني ـ اسلامي را در جزيره زيباي كيش بهبار بنشانيم. انشاا...
بار ديگر از حضور حضار محترم بهويژه اساتيد گرامي تشكر ميكنم و آرزومندم كه سالهاي سال كشور ما بهرهمند و سپاسگزار خدمات و مجاهدتهاي علمي آقاي دكتر احمد قهرمان باشد.
جا دارد از حمايتهاي و مساعدتهاي جناب آقاي مهندس شايسته، رياست محترم سازمان منطقه آزاد كيش ـ كه بهدليل مأموريت اداري متأسفانه در جمع ما حضور ندارند ـ در چاپ كتاب باارزش فلور و پوشش گياهي كيش و نيز انجام فعاليتهاي پژوهشي سپاسگزاري نمايم. همچنين از همكاريهاي جناب آقاي دكتر ضرغام رياست محترم پرديس بينالمللي كيش در برگزاري مطلوب اين مراسم تشكر ويژهاي داشته باشم و از همكاران خودم در اداره كل امور فرهنگي و روابط عمومي و مديريت پژوهش و برنامهريزي كه از مراحل اوليه تهيه و چاپ اين كتاب و برگزاري مراسم رونمايي زحمات بسياري را متقبل
شدند، سپاسگزاري كنم.
احسان شریفی
معاون طرح ،برنامه وفن آوری اطلاعات
اسفند1386