در دنیای امروز اهمیت رضایت شغلی، حفظ کرامت کارکنان و توجه به نیروها همراه با ایجاد انگیزه ضرورتی انکارناپذیر در راستای ارتقاء و افزایش بهرهوری سازمانی بویژه در نهادهای عمومی همچون شهرداریهاست.
شهردار محترم تهران نیز در دوره جدید مدیریت خود،با ابلاغ تاسیس معاونت توسعه منابع انسانی، حفظ کرامت انسانی کارکنان همزمان با ارایه خدمات مناسب به شهروندان را سرلوحه برنامه های شهرداری تهران قرار داد. در این راستا توجه به کارکنان قراردادی که بالغ بر 60درصد نیروهای شهرداری تهران در مناطق، سازمانها و شرکتهای تابعه را تشکیل میدهند؛یکی از اولویت اصلی معاونت توسعه منابع انسانی شهرداری تهران می باشد.
باید توجه داشت که کارکنان قراردادی شهرداری تهران در گروههای کارشناسی ومدیریتی ؛ در قالب
شرکت «خدمات اداری شهر»* بار قابل توجهی از خدمات و اقدامات شهرداری تهران را بر دوش دارند اما همواره این گروه عمده ؛ فاقد نظام اداری و رفاهی مشخص بوده اند. این دسته از کارکنان، در موضوعات رفاهی شباهتهای بیشتری با رسمی ها دارند اما در امور اداری؛ صدور بخشنامه و دستورالعملهای متعدد وبعضا اجتهادهای شخصی مبنای عقد قرارداد ؛محاسبه حقوق ؛ارتقا و تعیین مسیر ارتقاء شغلی آنان بوده است. عدم اطلاعرسانی دقیق وشفاف مبناهای تصمیم گیری ؛به "القای وجود بیعدالتی و تضییع حق همکاران قراردادی و تبعیض میان کارکنان رسمی و قراردادی دامن زده است."جالب آنکه نگاه حاکم در فرهنگ سازمانی شهرداری؛از گذشته بر ارجحیت نیروهای رسمی به قراردای استوار بوده است.ودر سال 1382که وارد شهرداری تهران شدم ،اینگونه تعریف شده بود که نیروهای قراردادی حق حضور در دوره های آموزشی را ندارند!
از سوی دیگر، امور مربوط به نیروهای قراردادی از طریق صدور بخشنامهها و دستورالعملها پیگیری می شد و چون بخشنامه و دستورالعمل محدود به زمان و افراد خاص می شود معمولا دایره کوچکی از نیروها را پوشش می داد که خود زمینه ساز تضییع حق و تبعیض بین نیروهای قراردادی می شد.
نکته جالب توجه آنکه علاوه بر نیروهای قراردادی، حتی معاونان توسعه منابع انسانی مناطق و سازمان ها نیز وجود تبعیض و بیعدالتی و تضییع حقوق نیروها را در برخی موارد تایید می کنند و مثالهای متعددی دارند،البته برخی از آنها هم به خاطر شفاف نبودن مبنای تصمیمات است و بعد از شنیدن توضیحات اداره کل منابع انسانی یا شرکت خدمات اداری شهر قانع می شوند.
در همین راستا معاونت توسعه منابع انسانی شهرداری تهران پس از بررسیهای کارشناسی و برگزاری کارگروههای تخصصی با حضور نیروهای قراردادی، معاونان توسعه منابع انسانی زیرمجموعه شهرداری تهران و مدیران شرکت «خدمات اداری شهر» و اداره کل منابع انسانی، موارد ذیل را با هدف تامین حقوق کارکنان قراردادی در دستور کار قرار دادهاست.
الف) مسیر ارتقای شغلی برای همکاران قراردادی در طول دوران خدمت تعریف شود که در ایجاد انگیزه، ارتقای جایگاه و افزایش حقوق و مزایای آنان موثر خواهد بود.
ب) برای همکارانی که امکان رشد و ارتقای اداری وجود نداشت ،که این سیاست بازنگری شود تا همه همکاران متناسب با شغل و تخصص وتجربه خود از امکان ارتقای شغلی بهرهمند شوند.
پ) سالانه ابلاغ می شد که،صرفا 10 درصد از نیروهایی که واجد شرایط بودند امکان ارتقای گروه داشتند . بر اساس سیاست جدید مدیریت شهری از این پس هیچ محدودیت و سقفی برای ارتقای افراد واجد شرایط وجود نخواهد داشت.
ت) دستورالعمل جامع ارتقای شغلی کارکنان قراردادی شهرداری در حال تدوین نهایی است تا هر فرد قبل از ارایه درخواست ارتقای گروه، خود را با معیارهای مصوب و یکسان برای همه تطبیق دهد.
ث) همچنین مقرر شد اگر ارتقای شغلی کارمندی به هر دلیل با دستورالعمل مربوطه مغایرت دارد ، موضوع به طور کتبی وبا ذکر دلایل به واحد متقاضی( منطقه یا سازمان و شرکت محل خدمت وی) ابلاغ شود.تا سوء تفاهمی پیش نیاید.
در همین راستا از ابتدای سال آینده هر کارمند واجد شرایط به هر میزان که شایستگی داشته باشد ارتقای گروه خواهد داشت و گروههای استحقاقی معوق نیز همزمان به نیروها تعلق خواهد گرفت و از سوی دیگر، افرادی که بدون داشتن ویژگیهای لازم ارتقای گروه یافته اند نیز مشخص خواهند شد.
در پایان باید گفت هر چند همه این اقدامات بار مالی و اداری برای شهرداری تهران دارد اما در آینده به رضایت شغلی همکاران خدوم و زحمتکش منجر خواهد شد که قطعا ارتقای خدمات به همشهریان عزیز تهرانی را در پی دارد.
*شرکت خدمات اداری شهر؛در سال 1372 با وظیفه تامین نیروی انسانی قراردادی با سرمایه شهرداری تهران تاسیس شده است.در حال حاضر9500نفر از نیروهای شهرداری تهران، از طریق این شرکت قرارداد منعقد کرده اند ولی در سایر بخشهای شهرداری کار می کنند.